Czarnuszkę uwielbia się lub nie znosi. Ja należę do tej pierwszej grupy i jestem zdania, że umiejętnie użyta potrafi wydobyć z potrawy zupełnie inny smak.
Tak właśnie stało się przy faszerowaniu cukinii mięsem mielonym, chciałam to zmodyfikować i sprawić, aby tak popularne danie cukinia + mięso mielone, nabrało innego smaku.
Moja sympatia do czarnuszki - pomijając walory smakowe - ma konkretne powody.
Jej nasiona zawierają naturalny środek przeciwbólowy.
Jej nasiona zawierają naturalny środek przeciwbólowy.
Czarnuszka ma działanie regulujące miesiączkę, jak również wykazuje działanie przeciwskurczowe, pomagające niwelować bolesne skurcze menstruacyjne.
I gdyby było mało zalet, ma właściwości antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne.
SKŁADNIKI
4 cukinie
500 g mięsa mielonego
pomidory w puszcze lub przecier pomidorowy (można zrobić bez pomidorów)
sól
pieprz / pieprz ziołowy
czosnek
czubryca (opcjonalnie)
mieszanka przypraw do mięsa mielonego (opcjonalnie)
zioła prowansalskie
czarnuszka
ser żółty
olej
WYKONANIE
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki.
Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa mielonego, którego smażymy na patelni z dodatkiem pomidorów i przypraw oraz z odrobiną czarnuszki, do momentu zredukowania płynów.
Cukinię faszerujemy usmażonym mięsem, posypujemy startym serem oraz czarnuszką.
Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
.png)
.1.jpg)
.png)
.png)
.jpg)
.jpg)
.png)

.png)

