poniedziałek, 15 września 2014

Roladki grzybowe z ciasta francuskiego z fetą i ajvarem



Uwielbiam ciasto francuskie za to, że daje wiele możliwości. Często mam go w lodówce i sięgam zawsze, gdy mam ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas.


SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone)
1 opakowania sera feta
pasta ajvar ---> przepis KLIK   (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto)
przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka).

WYKONANIE
Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną ulubioną pastą. 
Na wierzch sypiemy grzyby, posypujemy ulubionymi przyprawami, a na końcu pokruszoną fetą.
Zwijamy ciasto w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia.
Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni.


4 komentarze: