sobota, 25 kwietnia 2015

Lekki deser z serka homogenizowanego z bakaliami i musem truskawkowym


Sezon na truskawki jeszcze się nie zaczął, ale na szczęście są truskawki mrożone, z których możemy zrobić pyszny mus i użyć go do tego pysznego deseru.


Deser jest lekki za sprawą serka homogenizowanego i delikatnego musu, a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :)



SKŁADNIKI (na 4 porcje)
1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g
1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej)
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę)
ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek

WYKONANIE
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia.
Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków.
Pozostałą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i dodajemy do pucharków.
Pucharki umieszczamy w lodówce, aby całość deseru stężała.
Najlepiej smakują schłodzone.

Wiosenne słodkości!

niedziela, 19 kwietnia 2015

Wiosenna sałatka z makaronem i paluszkami krabowymi / surimi

surimi pasta and cheese salad

Witam Was po dłuższej przerwie.
Dziś śpieszę z wiosenną, lekką sałatką z makaronem, który swym kształtem imituje ryż i paluszkami krabowymi z dodatkiem warzyw i aromatycznego koperku.

Sałatka na pewno przypadnie do gustu miłośnikom paluszków krabowych i lekkich sałatek.

surimi pasta and cheese salad

SKŁADNIKI
1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu (250g)
1 opakowanie paluszków krabowych (surimi)
1 puszka kukurydzy
1 ogórek szklarniowy
świeży koperek
ser żółty (opcjonalnie)
jogurt grecki / śmietana
majonez
musztarda
pieprz kolorowy
sól
cukier do smaku (opcjonalnie)

WYKONANIE
Paluszki krabowe kroimy w kostkę wraz z ogórkiem i ewentualne serem żółtym.
Szatkujemy koperek. 
W naczyniu łączymy kukurydzę i pokrojone wcześniej składniki.
Dodajemy zmielony pieprz, sól oraz majonez ze śmietaną/jogurtem i odrobiną musztardy.
Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby sałatka połączyła się ze sosem.


surimi pasta and cheese salad

Jakie są Wasze ulubione sałatki na wiosnę?

piątek, 10 kwietnia 2015

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym z dodatkiem rozmarynu i gałki muszkatołowej

brie camembert pear tart

Co można zrobić na obiad mając w domu obfitość gruszek i zapas sera pleśniowego?

Odpowiedź nasuwa się sama - czyń łatwą, a zarazem bardzo wykwintną w smaku tartę z owymi składnikami i dopieść je aromatycznymi przyprawami.


brie camembert pear tart

SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
150-200 g sera miękkiego podpuszczkowego (np.camembert, brie)
4 gruszki
250-300 g śmietany lub gęstego jogurtu
3 jajka
rozmaryn
gałka muszkatołowa
pieprz
sól

WYKONANIE
Ciasto francuskie wykładamy na blachę wraz z dołączonym do niego papierem .
Wywijamy do góry zewnętrzne krawędzie ciasta, całość nakłuwamy widelcem i zapiekamy z 15 minut w piekarniku w temp. około 190 stopni (tylko do momentu, aby ciasto przestało być surowe).
W międzyczasie myjemy i kroimy gruszki na ósemki.
W miseczce mieszamy śmietanę lub jogurt z pokrojonym w kotkę serem pleśniowym. 
Dodajemy pieprz, rozmaryn, gałkę muszkatołową, sól i całość próbujemy, czy ilość dodanych przypraw i ziół nam odpowiada.
Jeśli jest ok, wbijamy do tego 3 jajka i mieszamy.
Na lekko podpieczonym cieście układamy gruszki i zalewamy przygotowaną masą.
Wkładamy do piekarnika ustawionego na temp. 200 stopni i zapiekamy do momentu, aż masa się zetnie.


brie camembert pear tart

Jesteście fankami/fanami gruszek z serem pleśniowym?

czwartek, 9 kwietnia 2015

Gulasz z wątróbką, boczkiem i ogórkami kiszonymi | Danie à la Strogonow

liver and bacon with pickled cucumbers goulash


Danie to ze względu na obecność mięsa, ogórków i pieczarek przypomina Strogonowa (inaczej: Stroganow).
Jednakże fuzja wątróbki oraz boczku w towarzystwie ogórków kiszonych oraz pieczarek, czyni z niego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe.

liver and bacon with pickled cucumbers goulash

SKŁADNIKI
100-150 g wędzonego boczku
1/2 kg wątróbki
250 g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
1/2 litra bulionu
1-2 ogórki kiszone
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
sól (opcjonalnie)
olej

WYKONANIE
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
Boczek kroimy w paski i smażymy na patelni po pieczarkach.
Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy. 
Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut.
Pod koniec duszenia doprawiamy resztą przypraw oraz mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do potrawy.

liver and bacon with pickled cucumbers goulash

 Co sądzicie o połączeniu wątróbki z boczkiem?

sobota, 4 kwietnia 2015

Życzenia Wielkanocne

wielkanoc


Wszystkim czytelnikom mojego bloga, spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy - Zofiana

czwartek, 2 kwietnia 2015

Pomysły na Wielkanoc | DIY i inspiracje

Easter inspirations, diy

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Ale jest jeszcze czas, aby się zainspirować i w tym roku stworzyć coś zupełnie nowego na święta.

Easter inspirations, diy

Easter inspirations, diy

Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy
Easter inspirations, diy

Szykujecie się już do świąt Wielkanocnych?
Może przygotowujecie na tę okazję coś szczególnego?