Przychodzi taki dzień, że hummus robiony na wiele sposobów już się przejadł. Wtedy z pomocą przychodzi nam kuchnia arabska, która poza hummusem ma bogatą ofertą past warzywnych.
Baba ghanoush, bo o nim mowa, to pasta / dip z bakłażana z dodatkiem tahini, czyli pasty z nasion sezamu.
Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą.
Pasta smakuje iście egzotycznie, ale jej wykonanie jest dziecinnie proste.
Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs.
SKŁADNIKI Baba ghanoush
2 bakłażany
1-2 łyżeczki pasty tahini
sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym)
czosnek (świeży lub granulowany
sól
oliwa
WYKONANIE
Bakłażany myjemy, kroimy na grubsze plastry i zapiekamy w folii aluminiowej 25 minut w temp. 180-200 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Następnie przekładamy bakłażany do pojemnika lub blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, sól, czosnek i oliwę, i miksujemy.
SKŁADNIKI Tahini
sezam (np.1 szklanka)
olej (kilka łyżek w zależności, jaką chcemy uzyskać konsystencję)
WYKONANIE
Sezam prażymy przez chwilę na patelni, pilnując by się tylko lekko zrumienił.
Przekładamy do blendera i miksujemy dolewając olej.
Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.
Znacie baba ghanoush?
Jeśli macie ochotę na inny dip, to proponuję bałkańską pastę AJVAR TUTAJ
Nigdy jeszcze nie jadłam takiej pasty, ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńA więc do dzieła :)
UsuńKolor nie zachwyca, ale jadłam, więc polecam.
OdpowiedzUsuńNie zachwyca, bo zmiksowałam bakłażany wraz z łupą, więc kolor wiadomo, co przypomina ;)
UsuńAle smak - cudowny!
Nigdy o czymś takim nawet nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńTeraz już wiesz, a kolejny krok to jeszcze zasmakować :)
Usuń