wtorek, 28 października 2014

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym podana z ostrym serem

pumpkin soup with ginger and coconut milk

Jak mowa o dyni to od razu na myśl przychodzi mi zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw, czyli imbirem, czosnkiem, curry i masalą, które odgonią pierwsze katary oraz mlekiem kokosowym, które idealnie komponuje się z dynią, dodając jej egzotyki.
Uzupełnienie tego wszystkiego odrobiną ostrego sera, nadaje tej zupie obłędny smak.

pumpkin soup with ginger and coconut milk
SKŁADNIKI
1 mała dynia
1 duża marchew
1 ziemniak
1 puszka mleka kokosowego
curry (pasta lub w proszku)
imbir (świeży lub w proszku)
garam masala  
kmin rzymski
1 ząbek czosnku
kurkuma
około 500-700 ml bulionu
sól
olej
ser żółty (najlepiej dojrzewający, twardy o wyrazistym smaku, np. cheddar, parmezan, gouda, radamer)

WYKONANIE
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę.
Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir.
Następnie dodajemy warzywa i przez chwilę dusimy je z czosnkiem. 
Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmięknął.
W czasie gotowania dodajemy odrobinę garam masali, kminu rzymskiego oraz kurkumy, która podkręci nam kolor zupy.
Wlewamy mleko kokosowe, jeśli jest potrzeba dosalamy zupę.
Miksujemy całość i jeszcze przez chwilkę dusimy.
Zupę posypujemy startym serem.

pumpkin soup with ginger and coconut milk


A Wy jakie gotujecie zupy z dyni?

niedziela, 26 października 2014

Zofiana linkuje ciekawe strony #5

https://www.facebook.com/AlexGreenshpunPhotography

Oswajamy jesień, która często bywa zmienna, deszczowa i chłodna, ale również kolorowa, magiczna i niesamowicie fotogeniczna, co udowadnia ten zestaw fotografii.

Jesienią ze względu na mniejszą ilość słońca zaczynają się kłopoty z rannym wstawaniem, więc w tym okresie niezastąpione są skuteczne aplikacje-budziki, które pomogą nam zwlec się z łóżka, gdy za oknem ciemno.

Wszyscy chcemy oszczędzać na biletach lotniczych, ale nie zawsze wiemy jak to robić. A wystarczy stosować kilka zasad.

Zobaczcie, jak wygląda polska blogosfera. Raport z 2014 roku pokazuje, jakie kategorie blogów rządzą, w jakim wieku są blogerzy, a także kto i co czyta.

Październik w Polsce to miesiąc walki z rakiem. Z tego powodu Fundacja Rak’n’Roll stworzyła charytatywny bank zdjęć, z których dochód ze sprzedaży przeznaczony będzie dla chorych na nowotwory.

Jesteście gotowi na podróż w czasie? Jeśli tak, to zabieram Was w podróż do lat 90.

Sposób na to, aby kucyk wydawał się 2x dłuższy i gęstszy, i to bez doczepiania treski.

Dla miłośników trunków, w szczególności wina darmowe grafiki z korkociągami w stylu vintage.

A jak już za dużo wina popijemy, to nie zapomnijmy o uzupełnieniu wody w organizmie, bo odwodnienie powoduje choroby i tycie!

Na koniec rozmowa z "królową polskich kryminałów" o naturze zła, pracy dziennikarskiej i pisaniu książek.

piątek, 24 października 2014

Pyszny sernik z rodzynkami na kruchym spodzie

cheesecake


Jak ja kocham serniki. Wy również?
Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc.
Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej.


cheesecake


SKŁADNIKI (na formę 28cm)
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
ok. 200 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody)

Masa serowa:
1 kg mielonego sera
150 g masła
1,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 opakowanie cukru waniliowego
4-5 jajek
100 g rodzynek   

WYKONANIE
Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany.
Szybko zagniatamy ciasto i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.
Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką (etap sparzania można pominąć).
Masło zostawiamy na ok. 1h w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. 
Do sera dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, budyń, jajka i całość miksujemy.
Następnie łączymy masę z rodzynkami.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1h.

cheesecake

niedziela, 19 października 2014

Zofiana linkuje ciekawe strony #4


Dziś kolejna dawka linków, które ciekawią, zaskakują, bawią lub dają do myślenia.

Na pierwszy ogień idzie kolekcja świetnych prac polskiego artysty Pawła Kuczyńskiego, który za pomocą grafik pokazuje nam współczesne zagrożenia tego świata, które naprawdę dają do myślenia.

Znacie może prawie 80-letnią Polkę, która lata na szybowcach 60 lat? Wielokrotna mistrzyni i rekordzistka, a tak po prostu babka z pasją

Zdajecie sobie sprawę z tego, że seks może być niebezpieczny? Mówię (a raczej piszę) poważnie! Uprawianie seksu nie zawsze grozi ewentualną ciążą, za to w wielu przypadkach mnóstwem kontuzji. 

John Malkovich to aktor, którego zna chyba każdy. Jednakże ostatnio wystąpił w nietypowej roli-modela. Wcielił się - ze znakomitym skutkiem - w postacie ze słynnych portretów. Jak ten zabieg się udał? Sprawdźcie sami.

Jedni uważają je za bohaterki, a inni za szalone stare panny, które zamiast ludziom wolą pomagać zwierzętom. Poznajcie kilka z nich.

Szybka ściąga, jak ułożyć sztućce, talerze, kieliszki itd. na przyjęcie formalne i nieformalne.

Na koniec, sposób na błyskawiczne loki za pomocą lokówki. Dzięki małemu patentowi zaoszczędzimy mnóstwo czasu.

sobota, 18 października 2014

Spaghetti bolognese z serem feta

Spaghetti bolognese with feta
 
Spaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej.
Dane łatwe w wykonaniu i bardzo sycące. 

Ale robiliście je z dodatkiem sera feta?
Jeśli jeszcze nie, to już zabierajcie się do gotowania, aby przekonać się dlaczego to takie smaczne!


Spaghetti bolognese with feta


SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego
1 puszka krojonych pomidorów
1-2 łyżki ketchupu (przepis --> TUTAJ)
1 ząbek czosnku
majeranek
oregano
bazylia 
szczypta cynamonu
pieprz 
sól
olej (użyłam z aromatem czosnku)

WYKONANIE
Na patelnie wlewamy olej, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy przez chwilę, aby czosnek puścił aromat.
Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cynamonu, pieprz, oregano, bazylię i majeranek w zależności od upodobań.
Dusimy jeszcze chwilę, pod koniec solimy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.

Spaghetti bolognese with feta

Co sądzicie o takim połączeniu?

wtorek, 14 października 2014

Moja wersja: Fasolka po bretońsku z garam masala


W ramach ulepszania tego, co i tak jest dobre, wpadłam na pomysł, aby dopieścić chyba wszystkim znaną fasolkę po bretońsku kukurydzą i przyprawą garam masala.

Garam masala jest kolejną przyprawą po którą bardzo chętnie sięgam. 
Tajemnica jej smaku to kmin rzymski, kolendra, kardamon, czarny pieprz, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa.
Dodanie kukurydzy i garam masali do fasolki po bretońsku daje niesamowity smak!




SKŁADNIKI
1 puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym
1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
1 puszka puszka kukurydzy
1 laska kiełbasy
kilka łyżeczek garam masala
pieprz
oregano
odrobina mleka (opcjonalnie)

WYKONANIE
Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy zawartość puszek i dusimy doprawiając pieprzem, oregano i garam masalą. Dusimy chwilę, aby smaki się połączyły i dodajemy odrobinę mleka, który sprawia, że sos robi się bardziej kremowy.

SUGESTIA
Oczywiście zdrowszą wersją będzie ta z własnoręcznie ugotowanej fasoli z dodatkiem sosu pomidorowego/przecieru. Moja wersja jest leniwców :)


Spróbujecie mojej wersji fasolki po bretońsku?

niedziela, 12 października 2014

Zofiana linkuje ciekawe strony #3



Po kilkudniowej nieobecności wracam z porcją ciekawych stron, artykułów itp.

Lubicie oglądać filmy, a w szczególności filmy akcji? To uważajcie, bo mogą Wam grozić takie konsekwencje. 

Dla tych, którzy mają dość facebooka mam dobre wieści. Powoli drepcze konkurencja. Serwis społecznościowy, który ma być alternatywą dla najbardziej znanego portalu społecznościowego i to bez reklam i sprzedaży danych osobowych.

Podobno ludzi  można podzielić na 2 kategorie. A Ty, do której się zaliczasz? 

Kolekcja 30 zapierających dech zdjęć ukazujących przewagę natury nad cywilizacją. 

Czekolada nie dość, że pyszna to można z niej stworzyć dosłownie wszystko, nawet meble, które można nadgryzać podczas czytania lub oglądania telewizji.

wtorek, 7 października 2014

Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką

Chicken Eggplant and cabbage Curry

Dzisiaj na stronie ląduje jedno z moich ulubionych dań, czyli indyjskie curry
Danie genialne w swej prostocie.
Można je robić na mnóstwo sposobów, z mięsem lub nie. 
Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak.

Chicken Eggplant and cabbage Curry

SKŁADNIKI (na 4-5 osób)
2 piersi kurczaka
1 bakłażan
1/2 kapusty pekińskiej
1 papryka
pasta curry (można zastąpić curry w proszku)
czosnek
imbir 
kmin rzymski
sól 
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
olej
ryż basmati

Marynata do kurczaka
Gotowa mieszanka przypraw + olej
lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej

WYKONANIE
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce.
Warzywa kroimy na nie za małe kawałki.
Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską.
Doprawiamy danie,  dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni i na chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć.
Pod koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany.
Podajemy z ryżem.



Macie ulubione danie curry?

niedziela, 5 października 2014

Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim

W tym cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. 
 

Chocolate Walnut Pie

SKŁADNIKI (na formę 24 cm)
1 opakowanie ciasta francuskiego
Masa:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
3 białka
ok. 1/2 szklanki cukru
1 mała puszka masy kajmakowej

WYKONANIE
Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. 
Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta.
Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka).
 
Chocolate Walnut Pie

sobota, 4 października 2014

Risotto z dynią z mnóstwem przypraw

pumpkin risotto

Dzisiejszy przepis jest moim eksperymentem kulinarnym, który zakończył się sukcesem i mnóstwem słów uznania ze strony degustujących.
Bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku risotto uzyskałam dzięki użyciu wielu przypraw.
Świadome nie podaję dokładnych proporcji przypraw, gdyż każdemu odpowiada inna ilość.

pumpkin risotto

SKŁADNIKI
300 g ryżu arborio (może być inny, ale ten jest najlepszy ze względu na sporą zawartość skrobi, która wiąże risotto)
500 g dyni 
1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego)
olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru)
500-800 ml bulionu 
czosnek 
imbir
curry
gałka muszkatołowa
kurkuma
szczypta cynamonu
oregano
szałwia
bazylia
kolendra
sól

WYKONANIE
Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż i jeszcze chwilę podsmażamy. 
W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje.
Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy risotto na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, dodając kolejne porcje bulionu, aż ryż spęcznieje.

SUGESTIA
Jeśli w trakcie gotowania potrawa będzie zbyt ostra można dodać odrobinę mleka.

pumpkin risotto

Jakie są Wasze ulubione dania z dynią?

piątek, 3 października 2014

Kruche ciasto ze śliwkami z kremem budyniowym

plum pie with custard


Cudownie słodkie, eleganckie i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu.

plum pie with custard

SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka 
1/2 zimnego masła lub margaryny
2 łyżki zimnej wody

KREM
1 duże opakowanie śmietany (może być 12%)
1 opakowanie budyniu
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kg świeżych śliwek

WYKONANIE
Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciasto. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1h. 
Chłodne ciasto rozkładamy w formie (można go wcześniej rozwałkować) na dnie i po bokach formy.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temp. 180 stopni (ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście).
Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 35 minut.

plum pie with custard

środa, 1 października 2014

Zofiana linkuje ciekawe strony #2


Pomysłowość Japończyków w wymyślaniu gadżetów pomagających podtrzymać lub poprawić urodę nie zna granic. Po czymś takim już nie zaskakuje ich świetny rozwój gospodarczy i uroda Japonek ;) KLIK

Przykład na to, że Policja może mieć dystans do siebie i robić sobie dobry PR przez Instagram  KLIK

Genialnie zrobiona strona Muzeum Powstania Warszawskiego, która ukazuje historię Warszawy.  KLIK

W dzisiejszych czasach, aby zainteresować potencjalnego pracodawcę naszym CV nie wystarczy tylko jego treść i schludny wygląd - ale nuda [sic] - musi przykuwać uwagę pośród setek innych CV. 
Polski bloger zebrał strony, na których za darmo możemy stworzyć ciekawe wizualnie CV - po polsku lub angielsku - dzięki któremu zmieciemy konkurencję.  KLIK

Pozostając w tematyce pracy i zarabiania pieniędzy, znalazłam polską stronę, która daje studentom lub uczniom (16-26 lat) możliwość dorobienia, a zleceniodawcom znalezienia chętnych do pracy nie tylko zdalnej  KLIK

Lubisz sztukę i nie boisz się owadów? To ten link jest dla Ciebie KLIK