Według badań w pożywieniu zjadamy ponad 2 kilogramy chemii rocznie!
I w ramach unikania konserwantów, barwników, emulgatorów i przeciwutleniaczy u mnie w lodówce pojawił się domowej roboty ketchup, który tych "wynalazków" nie zawiera, a smakuje jeszcze lepiej od tego ze sklepu.
SKŁADNIKI (na 8 słoiczków)
1,5kg cukinii
1kg pomidorów (ewentualnie 2 przeciery)
1 cebula (nie używam cebuli, ale zostałam przegłosowana :)
garść soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 szklanka octu jabłkowego
1 łyżeczka cynamonu
kilka goździków
ok.0,5kg cukru
WYKONANIE
Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy pokrojoną cebulę i zasypujemy solą na 6 godzin. W tym czasie pomidory kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w małej ilości wody, aż się rozpadną. Po 6 godzinach, nie odciskamy cukinii, dodajemy do niej ocet, cukier i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy, podgotowane wcześniej pomidory (ewentualnie przeciery) i dalej gotujemy 10 minut.
Gorący ketchup zmiksować i nakładać do słoików.
Otwarty słoik keczupu przechowywać w lodówce.
Otwarty słoik keczupu przechowywać w lodówce.
Robicie swój ketchup?
ja ogólnie ketchupu nie lubię, ale kto wie, może taki domowy by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńTaki ketchup nie dość, że lepiej smakuje m.in. ze względu na dodatek cukinii, to ma też trochę inny smak od sklepowego, bo czuć w nim wiele przypraw, a nie tylko posmak przecieru.
UsuńFajny przepis, może wypróbuje bo taki prawdziwy domowy ketchup z pewnością smakuje lepiej niż sklepowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Nie ma jak przetwory własnej roboty.
Usuńświetny przepis a w tym roku akurat "obrodziła mi się"cała masa cukinii :)
OdpowiedzUsuńTo teraz pomysł na przerobienie swojej cukinii masz gotowy :)
UsuńHey, rozumiem ze pomidory bez skorki ?;)
OdpowiedzUsuń