Zanim zabrałam się za robienie tej zapiekanki, pomysł umieszczenia w niej kapusty kiszonej wydał mi się mało obiecujący.
Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam ją pierwszy raz - rewelacja!
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodałam coś od siebie, mam na myśli przyprawę zatar, którą tej zapiekance dodała jeszcze ciekawszego smaku.
Zatar to przyprawa arabska, składająca się z prażonego sezamu, tymianku oraz sumaku. Wachlarz zastosowań jest ogromny!Całość ma charakterystyczny zapach oraz smak i wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :)
SKŁADNIKI
ok. 1 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
kilka plasterków wędzonego boczku
3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
czosnek
gałka muszkatołowa
cynamon
kminek
papryka słodka mielona
pieprz ziołowy
zatar (opcjonalnie)
olej lniany
olej (do smażenia i polania zapiekanki)
sól
WYKONANIE
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze talarki i gotujemy (byleby się nie rozgotowały) w osolonej wodzie.
Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz sól, na koniec dodając kilka łyżek bułki tartej.
Kapustę płuczemy, odciskamy i dodajemy do niej startą marchew, kilka łyżek oleju lnianego oraz kminek.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, które posypujemy papryką w proszku oraz pieprzem ziołowym.
Na to wykładamy mięso, a następnie kapustę, którą posypujemy papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar.
Ostatnia warstwa to ziemniaki polane odrobiną oleju, przykryte plasterkami boczku, posypane papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni, pod przykryciem ok.20 minut i 10 minut bez przykrycia.
Co sądzicie o mojej zapiekance?
Znacie zatar?
Łał to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńgwarantuję, że jest wyśmienite
Usuń