Far breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik.
Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja!
Zamiast śliwek można użyć rodzynek.
Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków.
Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody.
Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody.
Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie!
SKŁADNIKI
3 JAJKA
1/2 LITRA MLEKA
50g MASŁA (ROZTOPIONE)
1/2 SZKLANKI CUKRU
3/4 SZKLANKI MĄKI
1 ŁYŻKA RUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU)
250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK
2 SZCZYPTY SOLI
2 SZCZYPTY SOLI
WYKONANIE
Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i
rum.
Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem.
Pieczemy w temp. 180 stopni
45 minut.
Znacie to ciasto?
0 komentarze :
Prześlij komentarz