Gdy myślimy o truskawkach to chyba wszystkim z nas kojarzą się z deserami, koktajlami, czyli ogólnie słodkimi daniami.
A szkoda! Bo truskawki równie świetnie smakują w towarzystwie produktów podanych na słono np. wątróbek.
Żeby jeszcze podkręcić danie, do truskawek dodałam jabłka, a całość dopieściłam winem.
SKŁADNIKI
500 gramów wątróbki drobiowej
2 jabłka
około 10 truskawek
50-100 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
rozmaryn
sól
pieprz
olej
500 gramów wątróbki drobiowej
2 jabłka
około 10 truskawek
50-100 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego)
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
rozmaryn
sól
pieprz
olej
WYKONANIE
Na patelni podsmażamy wątróbkę doprawioną solą i pieprzem do momentu, aż się zrumieni.
Na patelni podsmażamy wątróbkę doprawioną solą i pieprzem do momentu, aż się zrumieni.
Następnie zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wlewamy wino i ocet balsamiczny.
Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka oraz czosnek i rozmaryn.
Całość odparowujemy, aż zostanie niewielka ilość sosu.
Dorzucamy truskawki i wątróbkę i dusimy przez chwilę.
Na patelnię wlewamy wino i ocet balsamiczny.
Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka oraz czosnek i rozmaryn.
Całość odparowujemy, aż zostanie niewielka ilość sosu.
Dorzucamy truskawki i wątróbkę i dusimy przez chwilę.
Takie połączenie smakowe zaskakuje Was, czy nie?
Co o nim sądzicie?
0 komentarze :
Prześlij komentarz