Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym pod plastrami boczku

potato, ground meat and sauerkraut casserole

Zanim zabrałam się za robienie tej zapiekanki, pomysł umieszczenia w niej kapusty kiszonej wydał mi się mało obiecujący.
Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam ją pierwszy raz - rewelacja!
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodałam coś od siebie, mam na myśli przyprawę zatar, którą tej zapiekance dodała jeszcze ciekawszego smaku. 

potato, ground meat and sauerkraut casserole
Zatar to przyprawa arabska, składająca się z prażonego sezamu, tymianku oraz sumaku. Wachlarz zastosowań jest ogromny!

Całość ma charakterystyczny zapach oraz smak i wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :)

potato, ground meat and sauerkraut casserole


SKŁADNIKI
ok. 1 kg ziemniaków
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg kiszonej kapusty
1 marchew
kilka plasterków wędzonego boczku
3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
czosnek 
gałka muszkatołowa 
cynamon
kminek 
papryka słodka mielona 
pieprz ziołowy
zatar (opcjonalnie) 
olej lniany
olej (do smażenia i polania zapiekanki)
sól

WYKONANIE
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze talarki i gotujemy (byleby się nie rozgotowały) w osolonej wodzie.
Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz sól, na koniec dodając kilka łyżek bułki tartej.
Kapustę płuczemy, odciskamy i dodajemy do niej startą marchew, kilka łyżek oleju lnianego oraz kminek.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, które posypujemy papryką w proszku oraz pieprzem ziołowym.
Na to wykładamy mięso, a następnie kapustę, którą posypujemy papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar.
Ostatnia warstwa to ziemniaki polane odrobiną oleju, przykryte plasterkami boczku, posypane papryką w proszku, pieprzem ziołowym oraz przyprawą zatar.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni, pod przykryciem ok.20 minut i 10 minut bez przykrycia.

potato, ground meat and sauerkraut casserole

Co sądzicie o mojej zapiekance?
Znacie zatar?

2 komentarze :

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *