Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie

chicken in sesame with mango chutney


Mango chutney to słodkawa ostro-kwaśna konfitura/sos wywodząca się z kuchni indyjskiej.
Istnieje wiele wersji tego przysmaku od pikantnych po bardzo słodkie. 
Jego zastosowanie jest tak szerokie - od kanapek po wyszukane dania - że warto mieć go w lodówce, własnoręcznie zrobiony lub kupiony w sklepie. 
Ostatnio odkryłam, że idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, a w szczególności z oscypkami.

SKŁADNIKI NA MANGO CHUTNEY
1-2 duże mango
1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
1/2 szklanki cukru 
ostra papryka w proszku
2cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie w proszku)
kurkuma
czosnek granulowany 
kilka goździków
szczypta soli

WYKONANIE
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i gotujemy wraz octem i cukrem. 
Co do ilości cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca.
Po chwili dodajemy posiekany imbir, goździki, ostrą paprykę, czosnek, kurkumę i szczyptę soli. 
Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż chutney zgęstnieje dzięki odparowaniu płynów.
Ostudzone chutney przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

SUGESTIA
W kwestii cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca.

chicken in sesame with mango chutney

SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE
filety z kurczaka
2 łyżki mango chutney
papryka słodka
kmin rzymski
czosnek
curry
sól
olej 
sezam

WYKONANIE
w misce umieszczamy paprykę słodką, kmin rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy na jakiś czas.
Następnie smażymy filety i pod koniec tego procesu posypujemy sezamem.
Podajemy z ryżem i mango chutney.

chicken in sesame with mango chutney

Lubicie mango chutney? Z czym najchętniej jadacie?


5 komentarze :

  1. chutneye są genialne, musimy ten wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! chutneye to genialna sprawa :)

      Usuń
  2. Zrobię, na bank kiedyś zrobię. Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Jak już będę na swoim to będę mieć bloga kulinarnego! Albo z bazarku zrobię hybrydę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chutney np. gruszkowy jest świetny do mięs. Z ryżem też pychotka. Bardzo lubię taki z Eterno, bo ma domowy smak, zero chemii, a cała moja rodzina się nim zajada :)

    OdpowiedzUsuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *