Dziś przepis na lekkie i smaczne puree z dodatkiem groszku, który jest lekkostrawny i co ważne odkwasza organizm.
SKŁADNIKI
ziemniaki
groszek z puszki (ewentualnie mrożony)
śmietana lub mleko
masło lub olej lniany
sól
pieprz
świeża mięta (opcjonalnie)
świeża mięta (opcjonalnie)
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy na parze lub tradycyjnie w wodzie.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy groszek, śmietanę lub/i mleko, sól i pieprz, a także masło lub olej lniany, który nada puree niesamowity smak.
Całość ubijamy lub blendujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ziemniaki
obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20
minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki
miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków
dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez
praskę. Dodac mleko, masło, skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą i sokiem z cytryny
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ziemniaki
obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20
minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki
miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków
dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez
praskę. Dodac mleko, masło, skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą i sokiem z cytryny
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Ziemniaki
obrać i pokroić na duże kawałki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 20
minut. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki
miety drobno posiekać. 5 minut przed końcem gotowania do ziemniaków
dodać groszek. Mleko podgrzać warzywa odcedzić i przecisnąć przez
praskę. Dodac mleko, masło, skórke z cytryny i mietę. Doprawić solą i sokiem z cytryny
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/warzywa-i-owoce/news-puree-ziemniaczane-na-9-sposobow,nId,639711,nPack,8#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńProste danie a na pewno smaczne.
Chyba coś sobie takiego jutro przygotuję :D
W takim razie-smacznego! :)
OdpowiedzUsuń