Dawno mnie na blogu nie było. Pomysłów na wpisy nie brak, ale czasu już tak.
Jednak nie zapominam o Was i dziś chcąc nadrobić zaległości zapraszam na błyskawiczne, wegetariańskie danie.
Wszyscy znamy przepisy na tarty ze szpinakiem w towarzystwie charakterystycznej w smaku fety.
A jakby tak zamienić fetę na delikatny twaróg?
Co Wy na to?
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku 450-500g
1 opakowanie sera białego 250g
1 jajko
czosnek
pieprz czarny i/lub ziołowy
sól
gałka muszkatołowa
słodka papryka w proszku
olej/masło
WYKONANIE
Na oleju lub maśle podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i dusimy, aż woda odparuje.
Następnie dodajemy twaróg, doprawiamy i na koniec wbijamy jajko, aby związać całość.
W okrągłej formie umieszczamy ciasto francuskie zawijając go na brzegach, wykładamy na ciasto farsz i zapiekamy ok.30 minut w temp. 190-200 stopni.
Po upieczeniu, warto odczekać i podać tartę dopiero, gdy lekko przestygnie, bo farsz dzięki temu stężeje.
SUGESTIA
Przed nałożeniem szpinaku można nakłuć ciasto i wsadzić do piekarnika na 10 minut w temp. 200 stopni, a dopiero potem wyłożyć farsz i ponownie zapiec.
Preferujecie tarty z fetą, czy twarogiem? ;)
0 komentarze :
Prześlij komentarz