Pieczeń rzymska, inaczej nazywana klopsem to danie, które moim zdaniem jest ulepszoną wersją - tak popularnych na naszych stołach - kotletów mielonych.
Nie deprecjonuję kotletów, bo również mi smakują, ale uważam, że pieczeń rzymska daje więcej możliwości na szaleństwo kulinarne i sposobność wyeksponowania wszelakich dodatków, a jak wiemy aspekt wizualny ma również duże znaczenie w sztuce kulinarnej :)
SKŁADNIKI
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1-2 jajka
1 czerstwa bułka, namoczona w mleku lub wodzie (zamiennie 2 łyżki bułki tartej)
1 opakowanie sera feta
1 puszka kukurydzy
sól
cynamon
zioła prowansalskie
papryka w proszku
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek
pietruszka
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
WYKONANIE
Mięso mielone łączymy z bułką lub bułką tartą, dodajemy jajko, kukurydzę i pokruszoną fetę.
Następnie 1 łyżeczkę cynamonu, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i sól.
Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp. 180 stopni.
SUGESTIA
Klops świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Preferujecie kotlety czy pieczeń rzymską? ;)
Bardzo smacznie wygląda . Bardzo lubię takie zapiekane mięsko. Feta dodaje smaku.:)
OdpowiedzUsuńO tak, feta jest dobra na wszystko ;)
Usuń