Będąc wielką amatorką oscypków, jak tylko mam możliwość zdobyć je, to od razu zastanawiam się, co nowego z nich przyrządzić i z czym je połączyć.
W tym przypadku wpadłam na pomysł, aby je błyskawicznie usmażyć na patelni grillowej i zajadać w towarzystwie mango chutney z dodatkiem ciemnego pieczywa.
Obok oscypków, na patelni umieszczamy kromki chleba i robimy z nich tosty.
Podajemy z mango chutney.
Udany mariaż polskiego regionalnego produktu z kuchnią indyjską.
SKŁADNIKI
kilka oscypków
mango chutney (ze sklepu lub zrobiony według tego --> przepisu
kilka kromek ciemnego pieczywa
olej
WYKONANIE
Oscypki kroimy na grubsze plastry i podsmażamy na patelni grillowej z odrobiną tłuszczu.Obok oscypków, na patelni umieszczamy kromki chleba i robimy z nich tosty.
Podajemy z mango chutney.
SUGESTIA
Zamiast oscypków świetnie sprawdzają się inne wędzone sery.
Och, sto lat nie jadłam oscypka. :) Ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńMnie też. Idę coś zjeść :)
Usuń