Kto to raz spróbuje: tę słodycz jabłek, ostrość czosnku i świeżość mięty, będzie wielkim fanem tego dania.
Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk.
Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki.
Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku
SKŁADNIKI
1kg schabu
2 jabłka
liście mięty (suszone lub świeże)
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 ząbku czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
WYKONANIE
Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty.
Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą.
Jeśli nie dodajemy suszonej mięty do marynaty, a mamy świeżą, to posypujemy schab porwanymi listkami.
Jabłka kroimy na plasterki i obkładamy nimi mięso.
Pieczemy 1h-1,5h w temperaturze 180 stopni.
Wypróbujecie ten przepis?
0 komentarze :
Prześlij komentarz