Danie to ze względu na obecność mięsa, ogórków i pieczarek przypomina Strogonowa (inaczej: Stroganow).
Jednakże fuzja wątróbki oraz boczku w towarzystwie ogórków kiszonych oraz pieczarek, czyni z niego danie, które gwarantuje niezwykłe doznania smakowe.
SKŁADNIKI
100-150 g wędzonego boczku
1/2 kg wątróbki
250 g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
1/2 litra bulionu
1-2 ogórki kiszone
pieprz czarny
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
sól (opcjonalnie)
olej
WYKONANIE
Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju.
Boczek kroimy w paski i smażymy na patelni po pieczarkach.
Wątróbkę kroimy na 1cm paski i również podsmażamy.
Następnie do niej dodajemy usmażone pieczarki oraz boczek, zalewamy całość bulionem, dodajemy przecier pomidorowy oraz ogórki kiszone pokrojone w kostkę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut.
O matko, jak to obłędnie wygląda! Uwielbiam wątróbkę i tak daaaawno nie jadłam :I AAAAhhhhh wylizałabym talerz :D
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać, że należysz do osób, które lubią wątróbkę, bo z tego co widzę takich osób nie jest za wiele. A szkoda, bo wątróbka lekkostrawna i zdrowa jest :)
Usuń