Sezon na truskawki jeszcze się nie zaczął, ale na szczęście są truskawki mrożone, z których możemy zrobić pyszny mus i użyć go do tego pysznego deseru.
Deser jest lekki za sprawą serka homogenizowanego i delikatnego musu, a najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, dając nam już w kwietniu przedsmak lata :)
SKŁADNIKI (na 4 porcje)
1 opakowanie serka homogenizowanego 300-400g
1 opakowanie galaretki (użyłam cytrynowej)
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka łyżek bakalii (użyłam: orzechów włoskich, rodzynek, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę)
ok. 1/2 litra zmiksowanych truskawek
WYKONANIE
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu i zostawić do stężenia.
Ser mieszamy z cukrem waniliowym i bakaliami. 2/3 tężejącej galaretki dodajemy do sera i mieszamy, a potem przekładamy do pucharków.
Pozostałą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i dodajemy do pucharków.
Pucharki umieszczamy w lodówce, aby całość deseru stężała.
Najlepiej smakują schłodzone.
0 komentarze :
Prześlij komentarz