Co można zrobić na obiad mając w domu obfitość gruszek i zapas sera pleśniowego?
Odpowiedź nasuwa się sama - czyń łatwą, a zarazem bardzo wykwintną w smaku tartę z owymi składnikami i dopieść je aromatycznymi przyprawami.
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego
150-200 g sera miękkiego podpuszczkowego (np.camembert, brie)
4 gruszki
250-300 g śmietany lub gęstego jogurtu
3 jajka
rozmaryn
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
WYKONANIE
Ciasto francuskie wykładamy na blachę wraz z dołączonym do niego papierem .
Wywijamy do góry zewnętrzne krawędzie ciasta, całość nakłuwamy widelcem i zapiekamy z 15 minut w piekarniku w temp. około 190 stopni (tylko do momentu, aby ciasto przestało być surowe).
W międzyczasie myjemy i kroimy gruszki na ósemki.
W miseczce mieszamy śmietanę lub jogurt z pokrojonym w kotkę serem pleśniowym.
Dodajemy pieprz, rozmaryn, gałkę muszkatołową, sól i całość próbujemy, czy ilość dodanych przypraw i ziół nam odpowiada.
Jeśli jest ok, wbijamy do tego 3 jajka i mieszamy.
Na lekko podpieczonym cieście układamy gruszki i zalewamy przygotowaną masą.
Wkładamy do piekarnika ustawionego na temp. 200 stopni i zapiekamy do momentu, aż masa się zetnie.
Jesteście fankami/fanami gruszek z serem pleśniowym?
0 komentarze :
Prześlij komentarz