Kiedy wędliny ze sklepu Wam się znudzą, czas zrobić o niebo lepsze we własnym piekarniku.
Wystarczy dobrej jakości surowe mięso, ulubione przyprawy i gotowe!
SKŁADNIKI
1kg surowego boczku
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy do mięs
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka papryki wędzonej w proszku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
2 łyżki musztardy
1-2 łyżki kminku
olej
WYKONANIE
Czosnek wyciskamy przez praskę i mieszamy z olejem i resztą przypraw (bez kminku).
Marynatą nacieramy boczek z każdej strony.
Kminkiem posypujemy boczek.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 1-1,5 godziny.
Przejadły Wam się sklepowe wędliny?
Wędzicie lub pieczecie w domu własne wędliny?
0 komentarze :
Prześlij komentarz