Wiem, wiem, biała rzodkiew wydziela specyficzny, dla niektórych wręcz odstręczający zapach. Smak dla innych też bywa średnio zachęcający.
Jednakże połączona z odpowiednimi składnikami staje się delikatna, do tego słodka! a jej "kontrowersyjny" zapach gdzieś znika.
SKŁADNIKI
1 średniej wielkości biała rzodkiew
garść rodzynek
gęsty jogurt/śmietana
1 łyżeczka miodu lub cukru
odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta pieprzu
szczypta soli
WYKONANIE
Białą rzodkiew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany, garść rodzynek, łyżeczkę miodu szczyptę pieprzu i soli oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, a całość mieszamy.
Surówka najlepiej smakuje uprzednio schłodzona w lodówce.
Lubicie białą rzodkiew?
Moja ulubiona surówka! Pyszna, orzeźwiająca, słodka, wyjątkowa w smaku :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się-słodka, a ma tak mało kalorii :)
Usuń