Po dłuższej nieobecności spowodowanej urlopem, wracam z przepisem na deser, który zawsze się udaje i zawsze wybornie smakuje.
Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla podniebienia:)
Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla podniebienia:)
Apple crumble to ciasto, o które nie trzeba się martwić, czy wyrośnie i którym może się popisać nawet największy antytalent cukierniczy.
SKŁADNIKI (na formę 24cm)
3-4 jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
cynamon
1 szklanka mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
80 g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
tłuszcz do wysmarowania formy
WYKONANIE
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na spore kawałki.
Na wysmarowaną tłuszczem formę kładziemy jabłka, posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym.
W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i płatki owsiane.
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na spore kawałki.
Na wysmarowaną tłuszczem formę kładziemy jabłka, posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym.
W misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i płatki owsiane.
Całość mieszamy (nie musi być dokładnie) i wykładamy na jabłka.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Lubicie apple crumble?
Jakie pyszności! Już wiem co będę pichciła w weekend :)
OdpowiedzUsuńCzyli szykuje Ci się smaczny weekend - smacznego!
UsuńUwielbiam takie proste pyszności. Sama jestem pasjonatką jedzenia i pichcenia, więc zrobię na pewno! Zapraszam do siebie. Może i Ty u mnie znajdziesz coś dla siebie ;) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń