Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym podana z ostrym serem

pumpkin soup with ginger and coconut milk

Jak mowa o dyni to od razu na myśl przychodzi mi zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw, czyli imbirem, czosnkiem, curry i masalą, które odgonią pierwsze katary oraz mlekiem kokosowym, które idealnie komponuje się z dynią, dodając jej egzotyki.
Uzupełnienie tego wszystkiego odrobiną ostrego sera, nadaje tej zupie obłędny smak.

pumpkin soup with ginger and coconut milk
SKŁADNIKI
1 mała dynia
1 duża marchew
1 ziemniak
1 puszka mleka kokosowego
curry (pasta lub w proszku)
imbir (świeży lub w proszku)
garam masala  
kmin rzymski
1 ząbek czosnku
kurkuma
około 500-700 ml bulionu
sól
olej
ser żółty (najlepiej dojrzewający, twardy o wyrazistym smaku, np. cheddar, parmezan, gouda, radamer)

WYKONANIE
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę.
Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir.
Następnie dodajemy warzywa i przez chwilę dusimy je z czosnkiem. 
Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmięknął.
W czasie gotowania dodajemy odrobinę garam masali, kminu rzymskiego oraz kurkumy, która podkręci nam kolor zupy.
Wlewamy mleko kokosowe, jeśli jest potrzeba dosalamy zupę.
Miksujemy całość i jeszcze przez chwilkę dusimy.
Zupę posypujemy startym serem.

pumpkin soup with ginger and coconut milk


A Wy jakie gotujecie zupy z dyni?

9 komentarze :

  1. Uwielbiam zupę z dyni, przy następnej okazji zrobię ją po Twojemu :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i czekam na informację, czy Ci smakowała :)

      Usuń
  2. Kocham Twojego bloga i to jak Go prowadzisz ♥ Mogę czytać Twojego posta setki razy, a i tak nadal będzie on tak samo ciekawy. Życzę Ci wiele osiągnięć i sukcesów z tym blogiem. Mam nadzieję, że będziesz jak najdłużej pisać!
    Może w kolejnym poście dodaj przemyślenie, sposoby na nudę? Chętnie bym przeczytała takie posty na Twoim blogu.

    Będzie mi miło jak wpadniesz do mnie bo dopiero zaczynam.
    Pozdrawiam :)
    Mój Blog - klik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio bardzo polubiłam kremy xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Z wielką przyjemnością robię te "papki" na okrągło :)

      Usuń
  4. Uwielbiam dynię za wszysto. Za pękaty kształt, za piękny kolor, za delikatny smak i za niekończące się możliwości, które daje nam to proste warzywo. U mnie ostatnio królowały pikantne muffiny dyniowe nadziewane fetą, suszonymi pomidorami i świeżym tymiankiem. Pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie dobrze smakuje

      Usuń
  5. Niedawno robiłam placuszki dyniowe ale zupki są jednak najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz moja kolej na zrobienie paluszków z dyni :)

      Usuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *