Jak mowa o dyni to od razu na myśl przychodzi mi zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw, czyli imbirem, czosnkiem, curry i masalą, które odgonią pierwsze katary oraz mlekiem kokosowym, które idealnie komponuje się z dynią, dodając jej egzotyki.
Uzupełnienie tego wszystkiego odrobiną ostrego sera, nadaje tej zupie obłędny smak.
SKŁADNIKI
1 mała dynia
1 duża marchew
1 ziemniak
1 puszka mleka kokosowego
curry (pasta lub w proszku)
imbir (świeży lub w proszku)
garam masala
kmin rzymski
1 ząbek czosnku
kurkuma
około 500-700 ml bulionu
sól
olej
ser żółty (najlepiej dojrzewający, twardy o wyrazistym smaku, np. cheddar, parmezan, gouda, radamer)
WYKONANIE
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę.
Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir.
Następnie dodajemy warzywa i przez chwilę dusimy je z czosnkiem.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmięknął.
W czasie gotowania dodajemy odrobinę garam masali, kminu rzymskiego oraz kurkumy, która podkręci nam kolor zupy.
Wlewamy mleko kokosowe, jeśli jest potrzeba dosalamy zupę.
Miksujemy całość i jeszcze przez chwilkę dusimy.
Zupę posypujemy startym serem.
A Wy jakie gotujecie zupy z dyni?
Uwielbiam zupę z dyni, przy następnej okazji zrobię ją po Twojemu :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cieszę się i czekam na informację, czy Ci smakowała :)
UsuńOstatnio bardzo polubiłam kremy xD
OdpowiedzUsuńJa również. Z wielką przyjemnością robię te "papki" na okrągło :)
UsuńUwielbiam dynię za wszysto. Za pękaty kształt, za piękny kolor, za delikatny smak i za niekończące się możliwości, które daje nam to proste warzywo. U mnie ostatnio królowały pikantne muffiny dyniowe nadziewane fetą, suszonymi pomidorami i świeżym tymiankiem. Pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie dobrze smakuje
UsuńNiedawno robiłam placuszki dyniowe ale zupki są jednak najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTeraz moja kolej na zrobienie paluszków z dyni :)
Usuń