Mamy sezon na truskawki, więc czas zarzucić wszelkie diety i cieszyć się smakiem owoców na wszelkie możliwe - nawet tuczące - sposoby :)
Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono.
SKŁADNIKI
- minimum 500g truskawek
- opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu)
SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE:
- 4 jaja
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE
Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut.
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE
Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piec w temp. około 170 stopni około 25 minut.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
WYKONANIE
Połowę mleka zagotować z cukrem.
Na gotujące się mleko dodać masło.
Do reszty mleka dodać budyń, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka.
O jaaa nie mogę patrzeć. Taki deser totalnie trafia w moje gusta smakowe. Zdecydowanie bym jadłaaaa :)
OdpowiedzUsuńW takim razie do dzieła, rozpieszczać kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńmmmmm zjadlabym :D
OdpowiedzUsuńnic prostszego - proszę tylko postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na stronie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Pełen obłęd *.*
OdpowiedzUsuńcieszę się, właśnie o to mi chodziło :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię taki biszkopt, tylko w lżejszej wersji - bez kremu w środku!
Zestawienie: truskawki + bita śmietana + biszkopt - pycha!
Odchudzona wersja? - Też brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuń