Wiem, że nie każdy przepada za smakiem białej rzodkwi, a szkoda bo jest niezwykle zdrowa. Ma tylko 12 kcal w 100 g. Zawiera ogromną ilość składników odżywczych. Mnóstwo witaminy C, PP i z grupy B, wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, sód, kwas foliowy oraz olejki eteryczne, które nadają jej charakterystyczny zapach i smak - tak czasem nielubiany przez niektórych. Jednakże jest sposób na to, aby rzodkiew stała się bardzo delikatna w smaku, a nie traciła nic ze swoich prozdrowotnych właściwości.
SKŁADNIKI
- Połowa białej rzodkwi
- Pestki dyni
- Jogurt / śmietana
- Majonez
- Ocet jabłkowy / sok z cytryny
- Pieprz
- Sól
- Cukier
WYKONANIE
Rzodkiew obieramy i ścieramy tarce.
Dodajemy jogurt/śmietanę i odrobinę majonezu.
Doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i cukrem.
Na koniec dodajemy pestki dyni, mieszamy i cieszmy się super zdrową przekąską :)
Lubię tego typu lekkie surówki ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam tej sałatki niestety nie podeszła mi smakowo, ja wolę coś ostrzejszego ;]
OdpowiedzUsuńMożna zrobić ją tak jak lubisz, dodając np. świeżą papryczkę chili lub czosnek albo połączyć z kurczakiem smażonym w curry :-) (o właśnie podsunęłaś mi pomysł na nowe przepisy z użyciem białej rzodkwi... :) - dzięki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zofiana