Jak ujarzmić rzodkiew? Czyli surówka z białej rzodkwi z rodzynkami

white radish and raisins salad

Wiem, wiem, biała rzodkiew wydziela specyficzny, dla niektórych wręcz odstręczający zapach. Smak dla innych też bywa średnio zachęcający.

Jednakże połączona z odpowiednimi składnikami staje się delikatna, do tego słodka! a jej "kontrowersyjny" zapach gdzieś znika.


white radish and raisins salad

SKŁADNIKI 
1 średniej wielkości biała rzodkiew
garść rodzynek
gęsty jogurt/śmietana
1 łyżeczka miodu lub cukru
odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego
szczypta pieprzu
szczypta soli

WYKONANIE 
Białą rzodkiew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
Dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany, garść rodzynek, łyżeczkę miodu szczyptę pieprzu i soli oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego, a całość mieszamy.
Surówka najlepiej smakuje uprzednio schłodzona w lodówce.



white radish and raisins salad

Lubicie białą rzodkiew?

2 komentarze :

  1. Moja ulubiona surówka! Pyszna, orzeźwiająca, słodka, wyjątkowa w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się-słodka, a ma tak mało kalorii :)

      Usuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *