Far breton, czyli ciasto bretońskie z suszonymi śliwkami




Far breton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik.

Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja!

Zamiast śliwek można użyć rodzynek.
Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków.
Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody.

Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie!





SKŁADNIKI
3 JAJKA
1/2 LITRA MLEKA
50g MASŁA (ROZTOPIONE)
1/2 SZKLANKI CUKRU
3/4 SZKLANKI MĄKI
1 ŁYŻKA RUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU)
250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK
2 SZCZYPTY SOLI

WYKONANIE
Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum.
Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem.
Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut.



Znacie to ciasto?

Wiosenne słodkości!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *