Łosoś w glazurze w azjatyckim stylu | W sojowo-miodowo-imbirowej marynacie

 ginger honey soy glazed salmon


Nic tak nie zaskakuje domowników, jak ryba bez panierki, hehe żartuję.
Ale chyba coś w tym jest, bo już kilka razy robiłam łososia tym sposobem i za każdym razem słyszałam głosy zachwytu (chwilo trwaj:)


 ginger honey soy glazed salmon

SKŁADNIKI na 4 filety
łosoś (użyłam 400g)
3-4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie)
2-3 łyżki miodu
1/2 łyżki startego imbiru (lub w proszku)
2-3 łyżki octu ryżowego (użyłam po połowie octu ryżowego i octu jabłkowego)
1 wyciśnięty ząbek czosnku (lub granulowany)

WYKONANIE
W misce łączymy imbir, czosnek, miód, z octem ryżowym/jabłkowym, sosem sojowym i ewentualnie sosem ostrygowym.
W marynacie umieszczamy pokrojonego na kawałki łososia i odstawiamy na minimum 30 minut.
Łososia smażymy na mocno rozgrzanym oleju około minutę z każdej strony, następnie zmniejszamy trochę temperaturę i smażymy do momentu, aż łosoś zmięknie i pokryje się piękną glazurą.

SUGESTIE
Proporcje składników marynaty dostosujcie do swoich preferencji smakowych, próbując ją przed dodaniem do ryby.
W czasie smażenia można polewać rybę pozostałą marynatą. Dzięki temu ryba będzie stopniowo pokrywała się grubszą warstwą glazury.
Przepis ten równie świetnie sprawdzi się do pieczonego łososia. 

 ginger honey soy glazed salmon

Waszym zdaniem lepsza rybka w panierce czy bez? :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *