Słodko-słono | Wątróbka z truskawkami i jabłkami na winie

liver with strawberries and apples

Gdy myślimy o truskawkach to chyba wszystkim z nas kojarzą się z deserami, koktajlami, czyli ogólnie słodkimi daniami.

A szkoda! Bo truskawki równie świetnie smakują w towarzystwie produktów podanych na słono np. wątróbek.

Żeby jeszcze podkręcić danie, do truskawek dodałam jabłka, a całość dopieściłam winem.


liver with strawberries and apples

SKŁADNIKI 
500 gramów wątróbki drobiowej 
2 jabłka 
około 10 truskawek
50-100 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego)
2 łyżki octu balsamicznego 
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
rozmaryn
sól
pieprz
olej

WYKONANIE 
Na patelni podsmażamy wątróbkę doprawioną solą i pieprzem do momentu, aż się zrumieni.
Następnie zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wlewamy wino i ocet balsamiczny.
Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka oraz czosnek i rozmaryn. 
Całość odparowujemy, aż zostanie niewielka ilość sosu.
Dorzucamy truskawki i wątróbkę i dusimy przez chwilę.


liver with strawberries and apples

Takie połączenie smakowe zaskakuje Was, czy nie? 
Co o nim sądzicie?

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *