Jesienna rozgrzewająca zupa krem z dyni i marchewki



Zupa krem z dyni i marchewki to propozycja dla tych, co lubią lekką kuchnię i niskokaloryczne dania.
Zupa, dzięki zastosowaniu curry, czosnku i imbiru wyśmienicie rozgrzewa w chłodne jesienne dni.






SKŁADNIKI
ok. 1 kg dyni
2 marchewki
ok. 1 litra bulionu
czosnek
curry
imbir
sól
masło klarowane

WYKONANIE
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. 
Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa chwilkę podsmażamy na maśle klarowanym.
Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości.
W trakcie gotowania dodajemy czosnek, curry i imbir.
Gdy warzywa będą miękkie rozdrabniamy je blenderem.
Smakujemy i jeśli to konieczne doprawiamy ponownie.
Gdy zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.


SUGESTIA
Zupa smakuje jeszcze lepiej podana z prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni.


Dla poszukujących więcej przepisów:
 



Jakie danie z dyni najchętniej przyrządzacie?
 
Jesienne zupy
Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw Zupa na jesień - edycja 2 Menu dla przyszłej mamy

2 komentarze :

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *