Dzisiejszy przepis jest moim eksperymentem kulinarnym, który zakończył się sukcesem i mnóstwem słów uznania ze strony degustujących.
Bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku risotto uzyskałam dzięki użyciu wielu przypraw.
Świadome nie podaję dokładnych proporcji przypraw, gdyż każdemu odpowiada inna ilość.
SKŁADNIKI
300 g ryżu arborio (może być inny, ale ten jest najlepszy ze względu na sporą zawartość skrobi, która wiąże risotto)
500 g dyni
1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego)
olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru)
500-800 ml bulionu
czosnek
imbir
curry
gałka muszkatołowa
kurkuma
szczypta cynamonu
oregano
szałwia
bazylia
kolendra
sól
WYKONANIE
Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż i jeszcze chwilę podsmażamy.
W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje.
Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy risotto na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, dodając kolejne porcje bulionu, aż ryż spęcznieje.
SUGESTIA
Jeśli w trakcie gotowania potrawa będzie zbyt ostra można dodać odrobinę mleka.
Jakie są Wasze ulubione dania z dynią?
faktycznie, przypraw nie poskąpiono tej potrawie.
OdpowiedzUsuńI one są sekretem tej potrawy :)
Usuń