Niedawno szumnie zapowiadałam, że wracam... a tu taki klops - znów gdzieś przepadłam.
Teraz już nie robię szumnych deklaracji, ale postaram się poprawić swoją frekwencję :)
Jesień to czas, kiedy są najlepsze jabłka.
Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony będzie tym pysznym owocom pod postacią ciasta ze sporą ilością cynamonu.
SKŁADNIKI
½ szklanki oleju
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2-3 łyżeczki cynamonu
jabłka (użyłam ok.10 małych)
WYKONANIE
Jaja ubijamy z cukrem i szczyptą soli.
Dodajemy jogurt, cukier waniliowy, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w dowolny kształt.
Formę
wykładamy
papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto i na
cieście układamy pokrojone jabłka i posypujemy odrobiną cynamonu. Pieczemy w temperaturze ok.180⁰C około 45 minut.
Dla szukających więcej przepisów:
1. Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką i brzoskwiniami
2. Racuchy z jabłkami i ananasami
3. Błyskawiczne apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką
4. Wątróbka z jabłkami i truskawkami na czerwonym winie
5. Pieczony schab z jabłkami i miętą
0 komentarze :
Prześlij komentarz