Znakomity schab z jabłkami i miętą

Roast Pork Loin with Apples and mint

Kto to raz spróbuje: tę słodycz jabłek, ostrość czosnku i świeżość mięty, będzie wielkim fanem tego dania. 
Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk.
Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki.

Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku



Roast Pork Loin with Apples and mint

SKŁADNIKI
1kg schabu
2 jabłka
liście mięty (suszone lub świeże)
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 ząbku czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

WYKONANIE
Wyciskamy czosnek i łączymy z oliwą, bazylią, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, olejem, solą i pieprzem i jeśli używamy suszoną miętę, również dodajemy ją do marynaty.
Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną wcześniej marynatą.
Jeśli nie dodajemy suszonej mięty do marynaty, a mamy świeżą, to posypujemy schab porwanymi listkami.
Jabłka kroimy na plasterki i obkładamy nimi mięso.
Pieczemy 1h-1,5h w temperaturze 180 stopni.

Roast Pork Loin with Apples and mint

Wypróbujecie ten przepis?
Domowy Wyrób

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *