Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką i brzoskwiniami


 blackcurrant & peach cake

Dawno na moim blogu nie było przepisu na ciasto, więc szybko nadrabiam tę zaległość i pędzę z przepisem 

To ciasto ma ciekawą 1 zaletę: jest łatwe, więc jest w stanie zrobić go każdy :

SKŁADNIKI 
1 mały jogurt naturalny 
½ szklanki oleju 
2 szklanki mąki 
¾ szklanki cukru 
4 jaja 
łyżeczka proszku do pieczenia 
cukier waniliowy 
szczypta soli 
250g porzeczek
0,5kg brzoskwini
 
WYKONANIE
Jaja ubijamy z cukrem i szczyptą soli. 
Dodajemy jogurt, cukier waniliowy, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem, wlewamy ciasto i na cieście układamy porzeczki oraz pokrojone brzoskwinie. 
Pieczemy w temperaturze ok.180C około 45 minut.


blackcurrant & peach cake
 

9 komentarze :

  1. Fajny przepis z porzeczkami i brzoskwiniami - a u mnie dziś rządzą maliny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Widzę, że u Ciebie na blogu też smacznie :)

      Usuń
  2. O matulu, jak ja dawno ciasta nie jadłam! Zaraz mi ślina pocieknie na monitor *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dawno nie jadłam, a ostatnio złapała mnie ogromna ochota na ciasto i oto efekt.

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie ! Uwielbiam takie owocowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że to ciasto ma też wiele innych zalet, np. smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O smaku to nawet nie wspominałam, bo wiadomo, że pycha :)

      Usuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

ARCHIWUM

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *