Właściwości kalarepy oraz przepis na zupę krem z kalarepy z chrzanową nutą

 kohlrabi soup


Wstyd się przyznać, ale jakoś tak wyszło, że w moim domu nie gościła kalarepa i nie mam pojęcia dlaczego.
Kiedyś kupiłam to warzywo, zrobiłam na próbę i... od razu się polubiliśmy :)

Kalarepę można jeść na surowo, gotować, smażyć oraz piec. Łączyć z innymi warzywami lub mięsem albo jeść solo.
Jej smak na surowo trochę przypominający kapustę (ale w lżejszej wersji), łagodnieje pod wpływem obróbki termicznej.


 kohlrabi soup


WŁAŚCIWOŚCI KALAREPY:
  • Ma witaminy: C, z grupy B, K, beta-karoten
  • Posiada szereg soli mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor
  • Średniej wielkości kalarepa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Ma dużo błonnika  
  • Nie uczula
  • 100 gram kalarepy = 27 kalorii
  • ma szczawiany, więc nie mogą z nią przesadzać osoby z kamicą nerkową

SKŁADNIKI
3 kalarepy
2 ziemniaki
1 marchew
chrzan
słonecznik
sól / 1-2 kostki rosołowe
pieprz czarny / pieprz ziołowy
śmietana


WYKONANIE
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość na krem.
Opcjonalnie podajemy zupę posypaną słonecznikiem.


kohlrabi soup

2 komentarze :

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

ARCHIWUM

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *