Zupa krem z kalafiora z curry i gałką muszkatołową


Dziś pora na zupę niesamowicie aromatyczną i jedwabiście kremową, gdzie smak curry i gałki muszkatołowej spotyka się z olejem lnianym.


Creamy Curried Cauliflower Soup

SKŁADNIKI
  • 1 kalafior
  • curry
  • gałka muszkatołowa
  • kostka rosołowa /sól / sos sojowy
  • śmietana / jogurt
  • olej lniany


WYKONANIE
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub soli.
Trzeba pamiętać, aby wody nie było zbyt dużo, by zupa nie wyszła zbyt rzadka.
Gdy kalafior zmięknie, doprawiamy sporą ilością curry i gałką muszkatołową oraz dodajemy trochę śmietany lub jogurtu i miksujemy na krem.
Gdy zupa jest za mało słona doprawiamy sosem sojowym lub solą.
Podajemy polaną olejem lnianym.


Creamy Curried Cauliflower Soup

Lubicie takie połączenia?

Jadacie olej lniany, czy tylko stosujecie zewnętrznie? :)

6 komentarze :

  1. Akurat planowałam krem z kalafiora na ten piątek! Ja swój doprawiałam do tej pory tylko gałką, ale teraz spróbuję dodać i curry, i lnianego (który stosuję i zewnętrznie, i wewnętrznie) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja olej lniany przede wszystkim spożywam, ale zdarzyło mi się krótki czas końcówkę oleju stosować na włosy i efekt był bardzo dobry :)

      Usuń
    2. Jest to jeden z najlżejszych olei, więc można z powodzeniem stosować go bez spłukiwania na końcówki włosów (jako zabezpieczenie), a także na twarz (zwłaszcza w połączeniu z paroma kroplami żelu hialuronowego, który zapewni wchłonięcie się oleju) :) Bo jeśli chodzi o klasyczne olejowanie to tu już każde włosy lubią co innego, moje średnio lniany polubiły ;)

      Usuń
  2. Przypominam sobie, że parę razy też nałożyłam go na twarz. Efekt-skóra jak pupka niemowlaka ;)

    OdpowiedzUsuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

ARCHIWUM

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *