Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą


stuffed  zucchini


SKŁADNIKI 
  • kilka cukinii
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie
  • ser żółty
  • olej
 

stuffed  zucchini


WYKONANIE
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki.  
Miąższ cukinii kroimy na mniejsze kawałki, które potem użyjemy do farszu.
Gotujemy w osolonej wodzie woreczek kaszy jęczmiennej.
W drugim garnku dusimy szpinak wraz z miąższem cukinii.
Gdy zmięknie, dodajemy ser feta, kaszę i doprawiamy według uznania.  
Cukinie wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym żółtym serem.  
Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.


stuffed  zucchini

Czym najczęściej faszerujecie cukinie?

4 komentarze :

  1. Wygląda pysznie! Ja ostatnio dzień w dzień myślę o cukinii iiii... będę jej próbować na Twój sposób.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko!!! ja z reguły robie bigos z cukinii ale twój przepis na pewno wypróbuję!
    pozdr i zapraszam do nas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bigos z cukinii też uwielbiam i chyba niedługo zrobię :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

ARCHIWUM

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *