W tym cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.
SKŁADNIKI (na formę 24 cm)
1 opakowanie ciasta francuskiego
Masa:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie)
1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
3 białka
ok. 1/2 szklanki cukru
1 mała puszka masy kajmakowej
WYKONANIE
Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.
Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową.
Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta.
Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka).
Ale pyszności <3
OdpowiedzUsuńmmmm pycha
OdpowiedzUsuńmmmmm o tak!
UsuńPyyszne... orzechy i kajmak, uwielbiam :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, nabrałam ochoty na kawałeczek ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)