Dzisiaj na stronie ląduje jedno z moich ulubionych dań, czyli indyjskie curry.
Danie genialne w swej prostocie.
Można je robić na mnóstwo sposobów, z mięsem lub nie.
Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak.
SKŁADNIKI (na 4-5 osób)
2 piersi kurczaka
1 bakłażan
1/2 kapusty pekińskiej
1 papryka
pasta curry (można zastąpić curry w proszku)
czosnek
imbir
kmin rzymski
sól
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
olej
ryż basmati
Marynata do kurczaka
Gotowa mieszanka przypraw + olej
lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej
WYKONANIE
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce.
Warzywa kroimy na nie za małe kawałki.
Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską.
Doprawiamy danie, dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni i na chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć.
Pod koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany.
Podajemy z ryżem.
Macie ulubione danie curry?
0 komentarze :
Prześlij komentarz