Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką

Chicken Eggplant and cabbage Curry

Dzisiaj na stronie ląduje jedno z moich ulubionych dań, czyli indyjskie curry
Danie genialne w swej prostocie.
Można je robić na mnóstwo sposobów, z mięsem lub nie. 
Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak.

Chicken Eggplant and cabbage Curry

SKŁADNIKI (na 4-5 osób)
2 piersi kurczaka
1 bakłażan
1/2 kapusty pekińskiej
1 papryka
pasta curry (można zastąpić curry w proszku)
czosnek
imbir 
kmin rzymski
sól 
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
olej
ryż basmati

Marynata do kurczaka
Gotowa mieszanka przypraw + olej
lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej

WYKONANIE
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce.
Warzywa kroimy na nie za małe kawałki.
Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan, paprykę oraz poszatkowaną na grubsze kawałki kapustę pekińską.
Doprawiamy danie,  dodajemy odrobinę wody, by tylko zalać dno patelni i na chwilę przykrywamy danie, aby warzywa mogły lekko zmięknąć.
Pod koniec dodajemy kilka łyżek jogurtu lub śmietany.
Podajemy z ryżem.



Macie ulubione danie curry?


0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *