Kruche ciasto ze śliwkami z kremem budyniowym

plum pie with custard


Cudownie słodkie, eleganckie i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu.

plum pie with custard

SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka 
1/2 zimnego masła lub margaryny
2 łyżki zimnej wody

KREM
1 duże opakowanie śmietany (może być 12%)
1 opakowanie budyniu
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kg świeżych śliwek

WYKONANIE
Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciasto. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1h. 
Chłodne ciasto rozkładamy w formie (można go wcześniej rozwałkować) na dnie i po bokach formy.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temp. 180 stopni (ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście).
Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 35 minut.

plum pie with custard


4 komentarze :

  1. Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym ,te zapowiada się przepysznie
    Zjadłabym kawałeczek )
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *