Cudownie słodkie, eleganckie i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu.
SKŁADNIKI
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1/2 zimnego masła lub margaryny
2 łyżki zimnej wody
KREM
1 duże opakowanie śmietany (może być 12%)
1 opakowanie budyniu
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kg świeżych śliwek
WYKONANIE
Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1h.
Chłodne ciasto rozkładamy w formie (można go wcześniej rozwałkować) na dnie i po bokach formy.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temp. 180 stopni (ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście).
Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 35 minut.
Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym ,te zapowiada się przepysznie
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek )
Pychotka
Miło mi to czytać.
UsuńPozdrawiam!
Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem tego zdania :)
Usuń