Jak ja kocham serniki. Wy również?
Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc.
Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej.
SKŁADNIKI (na formę 28cm)
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
ok. 200 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka śmietany (lub 1 łyżka wody)
Masa serowa:
1 kg mielonego sera
150 g masła
1,5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 opakowanie cukru waniliowego
4-5 jajek
100 g rodzynek
WYKONANIE
Margarynę siekamy, dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i łyżkę śmietany.
Szybko
zagniatamy ciasto i wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do
pieczenia. Podpiekamy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut.
Rodzynki opłukujemy, sparzamy, osuszamy i oprószamy mąką (etap sparzania można pominąć).
Masło zostawiamy na ok. 1h w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Do sera dodajemy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, budyń, jajka i całość miksujemy.
Następnie łączymy masę z rodzynkami.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1h.
Zjadlabym ale jestem na diecie bezmlecznej :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, ale może ten problem da się ominąć.
UsuńMoże zamiast krowiego mleka użyć "mleka" np.sojowego, ryżowego?
Nie wiem, jaki byłby efekt, bo w tym przepisie tego nie próbowałam, ale w internecie jest wiele przepisów na serniki z użyciem "mleka roślinnego", więc na pewno można go zamienić.
Jak widać na wszystko jest sposób :)
Serniki to również moja miłość, żaden się przede mną nie uchowa :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym taki piękny kawałeczek :)
www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com
Koniecznie upiecz sernik wg tego przepisu i daj mi znać, jak Ci smakowało?
Usuń