Ajvar
/ ajwar to jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do
czynienia.
Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:)
Pochodzi z kuchni bałkańskiej, a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw.
SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków)
1,5 kg papryki
2 bakłażany
1/2 kg cukinii
1/2 kg pomidorów
4 goździki
2-3 łyżki papryki słodkiej w proszku
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
przyprawa harissa (można zastąpić ostrą papryką w proszku)
czubryca (można pominąć)
ocet
olej/oliwa
cukier/miód
WYKONANIE
Bakłażany, pomidory cukinię i paprykę przekroić na pół. Z papryki usunąć gniazda nasienne.
Przełożyć warzywa na blachę do pieczenia skórką do góry. Do warzyw dołożyć ząbki czosnku.
Wstawić do piekarnika (funkcja grill) około 30 minut na ok.200 stopni.
Po tym czasie wyciągnąć warzywa i przykryć folią spożywczą na kilkanaście minut, aby później łatwiej było usunąć skórkę.
Po tym czasie usuwamy skórkę w warzyw (nie trzeba tego robić super dokładnie), przekładamy do garnka, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, olej, ocet, cukier i blendujemy.
Zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików.
Znacie ajvar?
Też przepadacie za tą pastą?
Ciekawa jestem jak to smakuje, jeszcze nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie. Sekret smaku tkwi w pieczonych warzywach i w przyprawach.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj :)
Spytam mojego K, który pochodzi z Bałkanów czy zna tą pastę.
OdpowiedzUsuńSpytaj i daj znać :)
UsuńNiespotkałem się jeszcze z tego typu pastą, tak smakowicie wyglądającą, i jescze lepiej smakujacą. W mojej wersji dodaję odrobinę koncentratu pomidorowego (gomarowskiego), który w pełni oddaje mój smak tej potrawie,oraz delikatnie szczyptę chili :), bo wolę ją nieco pikantniejszą. Generalnie polecam. .
OdpowiedzUsuńMój ajvar też jest trochę pikantny, dzięki przyprawie harissa :)
Usuń