Syrop z mięty odkryłam dzięki mamie, która uraczyła mnie nim w herbacie. Smak wyborny.
Nie zawsze ma się dostęp do świeżej mięty i nie zawsze użycie listków zdaje egzamin.
Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie.
Już wypróbowałam go, np. w koktajlach, drinkach, sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny.
SKŁADNIKI
10-15 gałązek świeżej mięty
10 gramów kwasku cytrynowego
1 litr wody
ok. 1 kg cukru
WYKONANIE
Gałązki mięty opłukać i wrzucić do garnka. Zalać 1 litrem wody, dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 24h. Po tym czasie dodać cukier i zagotować. Odcedzić, poczekać aż ostygnie i rozlać do słoiczków.
SUGESTIA
Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne.
Po otwarciu najbezpieczniej przechowywać w lodówce.
Jeszcze jakieś pomysły na zastosowanie syropu z mięty? :)
Nie miałam okazji próbować jeszcze syropu z mięty, ale jego wykonanie wydaje się bardzo proste :)
OdpowiedzUsuńTak, wykonanie bardzo proste, a zastosowanie syropu wielorakie :)
OdpowiedzUsuń