Syrop z mięty i jego zastosowanie


mint syrup


mint syrup


Syrop z mięty odkryłam dzięki mamie, która uraczyła mnie nim w herbacie. Smak wyborny.

Nie zawsze ma się dostęp do świeżej mięty i nie zawsze użycie listków zdaje egzamin.

Zastosowanie syropu z mięty jest bardzo szerokie
Już wypróbowałam go, np. w koktajlach, drinkach, sałatkach owocowych lub po prostu rozcieńczony z wodą z dodatkiem lodu i cytryny.
 

mint syrup


SKŁADNIKI
10-15 gałązek świeżej mięty
10 gramów kwasku cytrynowego
1 litr wody
ok. 1 kg cukru

WYKONANIE
Gałązki mięty opłukać i wrzucić do garnka. Zalać 1 litrem wody, dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 24h. Po tym czasie dodać cukier i zagotować. Odcedzić, poczekać aż ostygnie i rozlać do słoiczków. 

SUGESTIA
Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. 
Po otwarciu najbezpieczniej przechowywać w lodówce.
 

mint syrup


Jeszcze jakieś pomysły na zastosowanie syropu z mięty? :)

2 komentarze :

  1. Nie miałam okazji próbować jeszcze syropu z mięty, ale jego wykonanie wydaje się bardzo proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, wykonanie bardzo proste, a zastosowanie syropu wielorakie :)

    OdpowiedzUsuń

 
pomagajonline

KĄCIK HAZARDZISTY


ARCHIWUM

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *