Wstyd się przyznać, ale jakoś tak wyszło, że w moim domu nie gościła kalarepa i nie mam pojęcia dlaczego.
Kiedyś kupiłam to warzywo, zrobiłam na próbę i... od razu się polubiliśmy :)
Kalarepę można jeść na surowo, gotować, smażyć oraz piec. Łączyć z innymi warzywami lub mięsem albo jeść solo.
Jej smak na surowo trochę przypominający kapustę (ale w lżejszej wersji), łagodnieje pod wpływem obróbki termicznej.
WŁAŚCIWOŚCI KALAREPY:
- Ma witaminy: C, z grupy B, K, beta-karoten
- Posiada szereg soli mineralnych: potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor
- Średniej wielkości kalarepa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
- Ma dużo błonnika
- Nie uczula
- 100 gram kalarepy = 27 kalorii
- ma szczawiany, więc nie mogą z nią przesadzać osoby z kamicą nerkową
SKŁADNIKI
3 kalarepy
2 ziemniaki
1 marchew
chrzan
słonecznik
sól / 1-2 kostki rosołowe
pieprz czarny / pieprz ziołowy
śmietana
śmietana
WYKONANIE
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość na krem.
zjadlabym :DDD
OdpowiedzUsuńa olejku mimow syzstsko nie polecam ;)
Dzięki - Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń