SKŁADNIKI
- kilka cukinii
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie
- ser żółty
- olej
WYKONANIE
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki.
Miąższ
cukinii kroimy na mniejsze kawałki, które potem użyjemy do farszu.
Gotujemy w osolonej wodzie woreczek kaszy jęczmiennej.
W drugim garnku dusimy szpinak wraz z miąższem cukinii.
Gdy zmięknie, dodajemy ser feta, kaszę i doprawiamy według uznania.
Cukinie wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym żółtym serem.
Łódeczki
cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w
brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Czym najczęściej faszerujecie cukinie?
Wygląda pysznie! Ja ostatnio dzień w dzień myślę o cukinii iiii... będę jej próbować na Twój sposób.
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!!! ja z reguły robie bigos z cukinii ale twój przepis na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdr i zapraszam do nas
Bigos z cukinii też uwielbiam i chyba niedługo zrobię :)
UsuńPozdrawiam!