Placki z cukinii z dodatkiem fety to świetna alternatywa dla zwykłych placków, a jeszcze dodatek sosu curry to już niebo w gębie :)
Poszukując pomysłu z czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna
SKŁADNIKI (na 5 osób)
1 duża cukinia lub 2-3 średnie
1 opakowanie sera feta
2 jajka
sól
pieprz
ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca)
mąka (dodajemy do momentu, aż konsystencja będzie niezbyt rzadka)
olej
SOS
6 łyżek śmietany/jogurtu lub majonezu
1 ząbek czosnku (lub granulowany)
1-2 łyżeczki curry
szczypta kurkumy
sól
ewentualnie pieprz
odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego
WYKONANIE
Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki (jeśli używamy dużej cukinii). Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wyciskamy z niej sok, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy.
Smażymy na oleju na złoty kolor.
W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce.
Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry.
Robicie takie placki?
Pyszotki^^ Jadłabym ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój blog. Co powiesz na wspólną obserwację? Daj mi znać na moim blogu. 101% uczciwego rewanżu ;-)
Pozdrawiam ;*
Miśka
miska-grabowska.blogspot.com
Bardzo lubię klasyczne placuszki z cukinii, więc z chęcią wypróbuję również taką wersję z fetą :)
OdpowiedzUsuńGdzieś, kiedyś, znalazłam podobny przepis na placki z cukinii i fety... Zrobiłam i smakowało!!!
OdpowiedzUsuńPalce lizać! :)
Do tego sos curry i już niebo w gębie :)
Usuń