Baba ghanoush | pasta z bakłażana i tahini oraz przepis na pastę sezamową

Eggplant And Tahini Dip

Przychodzi taki dzień, że hummus robiony na wiele sposobów już się przejadł. Wtedy z pomocą przychodzi nam kuchnia arabska, która poza hummusem ma bogatą ofertą past warzywnych.

Baba ghanoush, bo o nim mowa, to pasta / dip z bakłażana z dodatkiem tahini, czyli pasty z nasion sezamu. 
Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą.

Pasta smakuje iście egzotycznie, ale jej wykonanie jest dziecinnie proste.
Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs.

Eggplant And Tahini Dip
SKŁADNIKI Baba ghanoush
2 bakłażany
1-2 łyżeczki pasty tahini
sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym)
czosnek (świeży lub granulowany
sól
oliwa

WYKONANIE
Bakłażany myjemy, kroimy na grubsze plastry i zapiekamy w folii aluminiowej 25 minut w temp. 180-200 stopni.
Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia. 
Następnie przekładamy bakłażany do pojemnika lub blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, sól, czosnek i oliwę, i miksujemy.

SKŁADNIKI Tahini
sezam (np.1 szklanka)
olej (kilka łyżek w zależności, jaką chcemy uzyskać konsystencję)

WYKONANIE
Sezam prażymy przez chwilę na patelni, pilnując by się tylko lekko zrumienił.
Przekładamy do blendera i miksujemy dolewając olej.
Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.

Eggplant And Tahini Dip

Znacie baba ghanoush?
Jeśli macie ochotę na inny dip, to proponuję bałkańską pastę AJVAR TUTAJ

6 komentarze :

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej pasty, ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor nie zachwyca, ale jadłam, więc polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zachwyca, bo zmiksowałam bakłażany wraz z łupą, więc kolor wiadomo, co przypomina ;)
      Ale smak - cudowny!

      Usuń
  3. Nigdy o czymś takim nawet nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wiesz, a kolejny krok to jeszcze zasmakować :)

      Usuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *