Wiem, że część z Was na pewno nie jada grzybów. Ja należę do grupy, która je uwielbia, a korzystając z okazji, że mamy sezon iście grzybowy, przygotowałam przepis na bardzo łatwą tartę z grzybami leśnymi.
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam połowę ciasta)
250g leśnych grzybów
1 jajko
1/2 kubka śmietany
1-2 łyżki świeżego koperku
starty żółty ser
masło klarowane
przyprawy (sól, pieprz)
WYKONANIE
Formę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.
W międzyczasie smażymy grzyby na maśle i doprawiamy według uznania.
Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek, roztrzepane jajko i doprawiamy.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem.
Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach.
Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi?
Nie bardzo przepadam za grzybami, ale w takiej wersji chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńCzyżbym miała aż taki dar przekonywania? ;-)
UsuńTarta z ciasta francuskiego?Wygląda pysznie! W dodatku sezon na grzyby, więc dlaczego nie? Zachowuje przepis! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Teraz czekam na Twoją wersję tarty z grzybami :)
Usuń