Ekspresowa tarta z grzybami leśnymi


Mushroom tart


Wiem, że część z Was na pewno nie jada grzybów. Ja należę do grupy, która je uwielbia, a korzystając z okazji, że mamy sezon iście grzybowy, przygotowałam przepis na bardzo łatwą tartę z grzybami leśnymi.


Mushroom tart


SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam połowę ciasta)
250g leśnych grzybów
1 jajko
1/2 kubka śmietany
1-2 łyżki świeżego koperku
starty żółty ser
masło klarowane
przyprawy (sól, pieprz)

WYKONANIE
Formę wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. 
W międzyczasie smażymy grzyby na maśle i doprawiamy według uznania.
Do śmietany dodajemy poszatkowany koperek,  roztrzepane jajko i doprawiamy.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy grzyby i polewamy przygotowanym sosem.
Na koniec posypujemy żółtym serem i zapiekamy 10-15 minut w 200 stopniach.


Mushroom tart

Jadacie grzyby, czy nie przepadacie za nimi?


4 komentarze :

  1. Nie bardzo przepadam za grzybami, ale w takiej wersji chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżbym miała aż taki dar przekonywania? ;-)

      Usuń
  2. Tarta z ciasta francuskiego?Wygląda pysznie! W dodatku sezon na grzyby, więc dlaczego nie? Zachowuje przepis! :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz czekam na Twoją wersję tarty z grzybami :)

      Usuń

 

KĄCIK HAZARDZISTY


Śledź mnie

myTaste.pl

statystyka

Kontakt

zofianazofiana@gmail.com

Napisz do mnie

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *