Zupa z przecieru nawet w małym stopniu nie dorównuje aromatowi i smakowi kremu ze świeżych pomidorów.
Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :)
SKŁADNIKI
ok.1kg pomidorów
1 marchew
sól lub 1-2 kostki bulionowe
2-3 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
pieprz
1 łyżeczka cukru
do dekoracji: starty ser żółty lub ser pleśniowy
WYKONANIE
Pomidory kroimy na pól i usuwamy twardsze części. Marchew obieramy i kroimy.
Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku.
Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru.
Ojj, aż zgłodniałam, mniam!
OdpowiedzUsuń