Dla niektórych grysik to koszmar dzieciństwa, ale czas najwyższy to zmienić, bo dania z kaszą manną mogą być bardzo apetyczne.
Ten przepis na ciasto ma mnóstwo zalet: nie zawiera mąki i margaryny, więc jest lekki i mniej kaloryczny od tradycyjnych ciast.
Robi się go krócej niż 1 godzinę, a do niego można użyć wszelkich owoców, które mamy pod ręką.
Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia.
Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia.
SKŁADNIKI
2 szklanki mleka
6 łyżek kaszy manny
1 jajko
2 łyżki cukru
ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców)
płatki migdałowe (do dekoracji)
tłuszcz do wysmarowania formy
WYKONANIE
Grysik gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem.
Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową, na to układamy pokrojone na pół śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi.
Zapiekamy około 30 minut w temp.180 stopni.
Wasze dzieciństwo upłynęło pod znakiem kaszy manny? Macie z grysikiem jakieś złe wspomnienia? :)
Uwielbiam kasze w każdym wydaniu i rodzaju, a manną w szczegolności właśnie na słodko. Super propozycja
OdpowiedzUsuńSuper, to mamy pierwszą osobę, która nie stroni od grysiku :)
UsuńPozdrawiam!
Świetnie wygląda! Aż przyszła mi ochota na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń